7000 km

7000 km z avtobusom 10. del

Prebudim se ob 9h, zunaj prelep dan, madona 28 stopinj je že. Obeta se še en vroč dan v Victoriji. V hiši smrtna tišina, vsi še spijo. V redu, skuham si kavo in grem uživat ob bazen… Mine ura, nikjer nobenega. Pa kaj je zdaj to, auf ljudje se derem po hiši in počasi prihajajo mrke face skupaj. »Kaj se dereš človek, nedelja je, mi spimo do poldneva vsaj!« zamomlja Kitt. »V redu no, kaj bomo delali danes, razen spali.« pravim jaz. V bistvu bi mi ustrezalo, da nič ne delamo, ker zadnji športni dnevi so bili kar naporni.

Ampak ne, Kitt in Kerri sta imela v planu še en izlet. »Danes je nedelja in ne bomo kuhali, gremo na sladkovodne ribe v Marysville,« povesta. Ma ni daleč, tam okoli 100km je do tja. Aja, pol pa res ni daleč??? Ponavadi ne hodim 100km daleč, da bi nekaj jedel.

Marysville je mestece z nekaj več kot 500 dušami. Okoli so gozdovi evkaliptusov s 300 let starimi drevesi, slapovi in jezerci, vlada popoln mir. V njem je 7 restavracij, ni pa nobenega Fast fooda. To se mi dopade. Mesto je znano po dveh stvareh. V njem in okolici preživljajo medene tedne mladoporočenci, še bolj pa je poznan ( prej mi ni bilo) Bruno's Sculpture Garden. Tam te sprejme Bruno in njegova žena Marleen osebno in ti na tvojo željo razkaže park, ki je milo rečeno fascinanten. Pravo svetovno čudo. Bruno je bil najprej pisatelj, potem se je odpravil na potovanje po Evropi in Indiji in odkril samega sebe, odkril je, da ima žilico umetnika. Izdeluje namreč lesene skulpture s karakterjem in v gozdu jih je vsaj 200. Cene za ogled parka so majhne in dostopne vsakomur. Čez vikend stane karta 10 A$, upokojenci in otroci do 16 let plačajo polovico, preko tedna pa je cena 5 A$. Odprto je prav vsak dan med 10 in 17h. Če bo kdo kdaj želel to videti, se lahko najavi na tem naslovu: info@brunosart.com

Povem vam, da je to zares nekaj posebnega in nihče ne bo razočaran.

 

Po tem ogledu smo se odpeljali v 20 min. oddaljen Lake Mountains Resort (1432m n.m.), kjer je prečudovit pogled na Victorian Alps. Fajn je, če imaš zraven daljnogled. Ampak v sončnem dnevu se tudi daleč vidi.

 

Napočil je čas za pozno kosilo, ker smo bili vsi že tudi pošteno lačni. Odpeljala sta naju na farmo postrvi in lososov.

Pred vhodom nama reče Kerri:« Ko bosta vstopala in vaju pozdravi osebje, recita najprej besedo – Kookaburra (kukabara)!«

What ???  Ti sam reč besedo kukabara, pa bo kar bo! V redu, no…

In plačamo pri blagajni vsak po 5 A$, gremo malo naprej do druge zgradbe, kjer nam prijazna gospodična potisne v roke vsakemu ribiški pribor. Jo pogledam, hm fejst dekle in rečem »kukabara«, pa pravi deklina:« Oooo, vi ste pa že lovil pri nas. Potem veste, da imate popust 10% pri ulovu in pri pripravi rib po vašem okusu, če želite.« Aaaaaah, to je to, ja the best, no. Zelo izvirna ideja. Tako torej vedo kdo je turist, razen, če nima zraven Kitta in Kerri.

In potem gremo mi lovit ribe. Midva še nikoli nisva lovila rib. In rečem Ani, da bomo še dolgo lačni, ker meni ziher ne bo nobena nasedla. Kitt nama pripravi vabe. Vržem trnek, ma ne več ko 3m daleč in po 15-tih sekundah prime postrv dolga ene 30cm. Ej, pa to ni res!! Vrže Ana trnek v jezero, celo malo dlje kot jaz in postavi »svetovni rekord«, po parih sekundah prime slabe pol metra velik losos. Pa da se poserješ od veselja. Kitt ji je pomagal spravit ribo na suho. Jaz sem prej mislil, da bomo lovili par ur, se potem vdali in šli naročit v gostišče. No, tudi ona dva sta hitro imela vsak svoj primerek in smo šli h kuharju, da nam jih pripravi. Prijazen gospod je vprašal kako želimo, da jih naredi, pa smo rekli po vaše, na Marysvillski način najbrž.

Naredil je prekrasno pojedino z veliko prilogami in nepogrešljivim pivom. Seveda lahko naročiš tudi vino. Treba jih je pohvaliti, ker so zares dobri. Če bo kdo od vas kdaj v Melbnu dlje časa, naj ne pozabi na to destinacijo. Odlična zabava in odlična poceni hrana. Priprava ribe oz. obroka stane tudi 5 A$ in še 10% popusta, ker si prej rekel »kukabara«. Špica, ne.

Ni pa dovoljen noben direndaj oz. motenje miru v tej idili, bog ne daj, da bi kaj vrgel mimo koša, itd…, ker te vljudno pospremijo do izhoda, če kršiš pravila.

 

Moram pa tukaj nekaj dodati:

Namreč žalostno dejstvo je, da je 7. februarja 2009 ta predel zajel velik požar, ki je to, kar sem vam opisal skoraj v celoti uničil. V Marysvillu je od 200 zgradb ostalo nepoškodovanih le 12, življenje je izgubilo 45 prebivalcev od 519. Zgorela je tudi šola, policijska postaja, farma rib in na žalost tudi dobršen del Brunotovega vrta. Mnogi so se odselili, vendar je država Victorija hitro posredovala in zdaj raste mestece znova. Tudi Bruno je ostal tu s svojo družino in obnavlja svoj vrt. Vašega obiska bo zelo vesel!!!  

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja