7000 km

7000 km z avtobusom 15. del

CAIRNS!!! Končno cilj (pre)dolgega potovanja. Utrujena sva, da ne morem povedati kako zelo. Ker sva v Cairnsu bila že velikokrat prej (tam sva tudi stanovala prve 3 mesece), sva vedela kam greva počivat za nekaj ur, potem pa tudi prenočit. Šla sva v hostel Caravelle 77, za 17.50 $ po osebi imava na voljo AC, bazen, jakuzi, TV in večerjo v bližnjem lokalu z glasbo. A preden nadaljujem z podaljšanim vikendom in tratenjem prostega časa, moram opisati to mesto, če morda koga od vas zanese tja. Velikokrat sem omenil, da v mestu za živo glavo ne bi živel, vendar pa če bi že moral, potem bi živel tu. Zakaj? Mesto je polno dreves. Mesto diha s palmami in orhidejami, tudi v centru kjer je naprimer hotel Hilton in Casino in poslovne stavbe. Vse polno cvetja in dreves. Cairns ima okoli 150.000 prebivalcev, vsako leto se poveča za 2.3%. Nastal je leta 1876 in ima ime po takratnem guvernerju QLD Williamu Wellingtonu Cairnsu. Leži na JV polotoka Cape York Peninsula. Za primerjavo – Cape York je velik kot Velika Britanija. Tiste čase je Angleže zanimalo le to kje bi imeli pristanišče, saj so hitro ugotovili, da bo tu raj za proizvodnjo sladkornega trsa. Kako so ravnali s staroselci se ve, a pleme Gimuy Walubara Yidindi je preživelo vse do današnjih dni, ohranili so tudi svoj jezik. Ves center mesta leži na močvirnatih tleh, a skozi mesto ne teče nobena reka. V okolici sta reki Mulgrave River in Barron River. Ni treba veliko razmišljati o tem, da je komarjev kolikor hočeš, poleg njih pa še t.i. peščene mušice (sandfly), ki imajo zanimivo taktiko. So majhne, da jih niti ne opaziš, priletijo na tvojo kožo in pičijo ter hitro odletijo. Pik zelo srbi in to takoj, potem se seveda praskaš in narediš manjšo ranico, ki pa ne srbi več tako močno. Mušica pride nazaj in pije kri. Super ne!{jcomments off}No, mesto je bolj v smeri sever-jug, ker na vzhodu je Koralno morje, na zahodu pa se dviguje Tableland na okoli 600m n.m. v smeri S-J je okoli 50km. Tu vlada tropsko podnebje. Poleti je lahko do 40 st. C, »pozimi« pa T ne pade pod 17 stopinj. Je veliko dežja v času monsuna in ciklonov, tam okoli 2-3m, vlaga pa izjemno visoka. V času monsuna je naprimer T med 29 in 33 stopinjami, vlaga pa med 95 in 100%. Evropejci se težko navadimo na take extreme.

Tu se splača pogledat Cairns-Kuranda Railway (o tem več kasneje), pa botanični vrt, Chinatown, luški komplex za jahte in jadrnice, Floriano ali pa zaviti v kak evropski klub na bratwurst in kartofel salad. Mesto ima svojega predstavnika v avstralskem parlamentu. To je Bob Katter, ki sva ga imela priliko spoznati, saj ima iz ne vem katerega razloga rad Slovence. Prijazen možakar.

Mesto je najbolj znano po turizmu. Letni prihodek je okoli 6 milijard $. Pač znajo. Prav gledal sem, če bi bil slučajno kje kak industrijski dimnik, pa ga ni. Poleg tega pa je v mestu veliko sedežev raznih vladnih ministerstev, obenem pa je Cairns komercialni center FNQ (Far North Queensland – Daljni severni QLD). Za tuje turiste je na visokem 4. mestu, takoj za Sydneyem, Melbournom in Brisbanom. Najbolj so navdušeni Kitajci in Japonci. Kot zanimivost naj povem, da so Japonci kupili nekaj hotelov ob obali, potem pa ugotovili, da plaže pa niso njihove in jih vrnili. 60 m od morja na kopno ni mogoče kupiti obale, ker je »narodno blago«. Pravilno, če mene kdo vpraša. Ob obali je esplanada in zaliv za kopanje in tu se lahko ženske sončijo zgoraj brez, kar je drugače prepovedano. Saj tega nikoli nisem razumel. Pubi si lahko najamejo striptizete v katere vsi buljijo ob petkih, ko dobijo plačo in so vsi pijani, po drugi strani pa za žensko ni najbolj lepo, da pride sama v pub. To je ostanek stereotipnih zakonov, ki so bili ukinjeni šele leta 1976. Od takrat smejo v pub tudi staroselci (namenoma se izogibam besedi Aborigin, ker je žaljiva za njih). Od leta 2012 pa je Cairns tudi center za samoustanovljena podjetja – Smartup na področju tehnologij fokusiranih na biznis.

Mesto povezujejo 3 glavne ceste. Na severu je to Captain Cook Hwy, a le 76 km, potem potrebuješ 4WD, na jugu je Bruce Hwy in na zahod pelje Kennedy Hwy. Obstaja tudi povsem privatna cesta Quaid Rd., zgrajena 1989, ki vodi skozi pragozd in je za vožnjo po njej potrebno dovoljenje. Redne avtobusne linije so vsak dan za Darwin, Alice Springs, Mt. Iso in Brisbane. Ne priporočam iz lastnih izkušenj, he he. Pojdite z letalom. Lokalni avtobusni promet je urejen, poceni in s prijaznimi šoferji. Vsak dan lahko greste v Brisbane tudi z vlakom, ki se imenuje Queenslander. Vozi 30 km/h (to se ne hecam) zaradi varnosti ljudi, ki živijo ob progah, pa tudi živali, saj vozi skozi številne nacionalne parke. Rataš star preden prideš v Brisbane. In seveda imajo tudi privatno progo in vlak Savannahlander, ki vozi v odročne kraje zahodno od Cairnsa. Vozi samo ob sredah in ima tako potniške kot tovorne vagone. Saj je jasno zakaj, ne?!

Tu je tudi mednarodno letališče, katerega frekvenca je okoli 4 milijone potnikov na leto, kar ga uvršča na 6. mesto v Avstraliji. Letališče je tudi servis za vsa letala na področju zaliva Carpenteria in Cape York, skratka za področje veliko kot GB, Španija in Francija skupaj. Tu je zelo veliko privatnih letal in helikopterjev. Tu ni neka posebnost imeti manjše letalo ali choper. 10 let stara Cessna vas ne bo stala več kot 20.000$. Samo vzdrževanje, vzdrževanje to pa stane. Na letališču je tudi center RFDS (Royal Flying Doctor Service), ki pokriva že omenjene oddaljene kraje z zdravniško pomočjo.

Luka se imenuje Trinity Inlet, kjer vas odpeljejo na izlete na Veliki koralni greben s katamarani različnih velikosti med 12 in 300 potniki. Na Green Island se splača it potapljat, do tja je 45 minut vožnje. O tem kasneje. V privatni marini-Pier so velike jahte in jadrnice, v sami luki pa pristajajo križarke, ki sicer pljujejo po Južnem oceanu in Pacifiku.

Cairns ima 20 državnih OŠ in 16 srednjih šol ter 2 privatni krščanski šoli. Ima 1 privaten krščanski fax in 3 državne, med njimi je fax za pilote. Tu je še velika državna bolnišnica in ena privatna.

Plaže so seveda zunaj mesta. Najbližja je Yorkeys Knob, ki pa jo ne priporočam, saj je preblizu močvirja in zato tudi polna komarjev še čez dan. Priporočam pa Trinity Beach in Palm Cove. Perfektni plaži, obilo sence od palm, pa blizu je restavracija in pub.

No, potem naprej pa se odpre svet za izlete, pustolovščine, počitnice, ni da ni…

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja