Pisanja

Alkohol ni problem. Problem je preveč alkohola!

ALKOHOL  NI  PROBLEM.   PROBLEM  JE  PREVEČ  ALKOHOLA!

 

»V Evropi popijemo dvakrat več alkohola kot v drugih delih sveta. Visoka poraba alkohola, predvsem pa njegova tvegana in škodljiva raba, se odražajo v velikem zdravstvenem, socialnem in ekonomskem bremenu za  posameznika, njegove bližnje in za družbo. Z alkoholom je v Evropski uniji povezano kar 120.000 prezgodnjih smrti (pred 65. letom) na leto, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Zaradi alkohola prezgodaj umre eden od sedmih moških in ena od trinajstih žensk. Še posebej skrb vzbujajoče je, da je tvegana in škodljiva raba alkohola še vedno najpomembnejši vzrok za smrt pri mladih med 15. in 29. letom« (NIJZ, 2014a).

Alkoholna pijača je po definiciji vsaka pijača, ki vsebuje več kot 1,2 volumska odstotka alkohola (Zakon o omejevanju porabe alkohola).

Nekateri kozarec vina priporočajo zaradi dobre prebave, antioksidantov. Drugi prisegajo na kozarec piva, ki da varuje pred boleznimi srca in ožilja, zavira staranje … Če pri otrocih in mladostnikih uživanje alkohola sploh ne bi smelo biti stvar debate, saj je obvezna ničelna toleranca, pa pri odraslih  – ne gre si zatiskati oči – temu pač ni tako. Na slovenskih gričih pridelujemo zelo kakovostno grozdje in naši kletarji s svojimi odličnimi vini posegajo po svetovnih naslovih. O našem odnosu do vina in pitja govori tudi dejstvo, da smo si za himno izbrali napitnico Zdravljico, ena prvih pesmi, ki smo se jo (nekoč) učili v šoli pa je bila En hribček bom kupil (bom trto sadil).

A, tako kot pri toliko stvareh, je tudi pri tej temi srž v količini zaužitega.

Nacionalni inštitut za zdravje – NIJZ, navaja:

»Meje za zdrave odrasle moške:

  • na dan – ne več kot dve enoti alkohola (to je največ 2 dcl vina ali pol litra piva ali dve šilci žgane pijače);
  • na teden – ne več kot štirinajst enot alkohola (to je največ 1,4 litra vina ali sedem steklenic piva ali 4 dcl žgane pijače) – priporočeno je, da je odrasel moški vsaj en dan ali dva dneva v tednu brez alkohola;
  • ob eni priložnosti – največ pet enot alkohola brez tveganja opitosti (to je največ pol litra vina ali dve steklenici in pol piva ali 1,5 dcl žgane pijače).

Meje za zdrave odrasle ženske (ki niso noseče in ne dojijo):

  • na dan – ne več kot eno enoto alkohola (to je največ 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali eno šilce žgane pijače);
  • na teden – ne več kot sedem enot alkohola (to je največ 7 dcl vina ali tri steklenice in pol piva ali 2 dcl žgane pijače) – ob tem velja, da je odrasla ženska vsaj en ali dva dni v tednu brez alkohola;
  • ob eni priložnosti – pa največ tri enote alkohola brez tveganja opitosti (to je največ 3 dcl vina ali ena steklenica in pol piva ali 1 dcl žgane pijače)« (NIJZ, 2014b).

 

Na delovnem mestu je uživanje alkohola prepovedano.

V družbi s prijatelji, ob Martinovi goski in mlincih, pa bo kozarec rujnega dobro del. Morda samo še namig oz. priporočilo – taksiji so dandanes zelo poceni!

 

Vanja Tajnšek, mag.

članica delovne skupine za promocijo zdravja

 

VIRI:

NIJZ, 2014a, http://www.nijz.si/sl/publikacije/alkohol-v-sloveniji

NIJZ, 2014b, Osnovna dejstva o alkoholu, dostopno na: http://www.nijz.si/sl/osnovna-dejstva-o-alkoholu

Foto: Vanja Tajnšek

 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja