Pisanja

Ko se rak požvižga na naš zdrav življenjski slog

KO SE RAK POŽVIŽGA NA NAŠ ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

Čas objave se ujema s kampanjo Rožnati oktober – govorim seveda o svetovnem mesecu osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. »V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo, vsaj ena pa umre, to pa niso samo številke, to so žene, mame, hčere, prijateljice in sodelavke« (Europa Donna, 2018).

Znak »roza pentlja« in sama ideja o “rožnatem mesecu” se je rodila leta 1998 v Ameriki z namenom povečati osveščenost žensk o pomembnosti samopregledovanja in rednega opravljanja zdravniških pregledov. Še posebej je s svojo sporočilnostjo prepoznan znak »roza pentlja«, ki si ga mnogo žensk pripne iz bolečine, pa tudi solidarnosti.

»Vedeti moramo, da je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Z redno telesno aktivnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko naredimo za svoje zdravje. Redno mesečno samo-pregledovanje pa pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk« (Europa Donna, 2018). A rak dojk je “le” najpogostejša oblika raka pri ženskah.

Ženske lahko za zdravje na tem področju veliko naredimo tudi same. Ob kopici službenih obveznosti in vseh tveganj za zdravje, ki jih prinašajo, in ob problemih, ki jih nemalokrat prinese privatno življenje, včasih kar ne najdemo časa zase. Ne domišljajmo si, da se »to« nam ne more zgoditi. Predvsem pa – strah je najslabši možen razlog za odlog obiska pri zdravniku.

Včasih se namreč rak požvižga na naš »zdrav življenjski slog, zdravo prehrano in pozitivno naravnanost« in se preprosto pojavi.

V grafih lahko vidimo podatke o številu primerov neoplazem (skupina MKB-10; rakasta obolenja)


VIR: NIJZ, povzeto

Morda bo občutek realnejši, če objavim takole:


VIR: NIJZ, povzeto

Veliko kolegic in znank sem že izgubila zaradi te diagnoze in še več se jih je že srečalo z njo. Bodimo jim spodbuda na njihovi poti, pokličimo jih in poklepetajmo z njimi ob kavi, pomagajmo jim pri opravilih, ki zanje niso več samoumevno obvladljivi, pojdimo z njimi na zdravniški pregled. Objemimo jih in jim povejmo, da niso same.

Drage ženske. Ne čakajte, da vam zdravje pokaže kaj je prva in prava prioriteta vašega življenja. Vzemite si čas zase. Danes. Ne jutri! Ampak, tudi jutri.

 

Vanja Tajnšek, mag.

 

VIRI
Europa Donna, 2018, Rožnati oktober, mesec osveščanja o raku dojk, http://www.europadonna-zdruzenje.si/kdo_smo/europa_donna_pise/clanek?aid=539
NIJZ (2000-2017), povzeto

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja