
Recept: Mlad sirček z dodatki
Zopet me je prijelo malo ustvarjalnega vznemirjenja. Kaj človek potrebuje poleg tega?
– 3 litre dobrega polnomastnega domačega kravjega mleka
– 3 zelo sočne limone
– čili, cel poper, sveža bazilika, sol… šalotka, česen … po želji
Torej nič kaj pretresljivega. Mleko vlijemo v lonec in počakamo, da zavre – oz. tik preden zavre, izklopimo štedilnik, v mleko vlijemo cca 2 dcl limoninega soka, hitro premešamo in pustimo stati 15 minut. Če imamo res kvalitetno mleko, se vam bo na vrhu naredila kakšna dva centimetra debela plast sirčka, ki ga s penovko predevamo v cedilo. Kar dobro se naj odcedi, ampak čisto preveč pa tudi ne, saj bo potem presuh. Razdelite ga na dva dela in v enega vmešajte sol in nasekljano svežo baziliko. V drugega pa nasekljan čili in grobo zdrobljen poper, in sol, seveda. Premešamo in predevamo v lončke ter dobro potlačimo. Počakamo, da se ohladi.
Postrežemo narezanega na širše rezine, pokapanega z orehovim ali bučnim oljem. Zreven odlično paše tudi na tanke rezine narezan mlad svež goban – jurček. Ali pa ga narežemo na koščke in položimo na posteljico rukole, motovilca, rdečega radiča ali kar vsega trojega skupaj in nastala bo prava barvna simfonija.
Namig:
– ne poskušajte goljufati pri mleku – če ne bo polnomastno in res tisto izpod krave, se sirček ne bo naredil – dobili boste le nekaj, v sirotki plavajočih, kosmov nečesa belega
– mleko med kuhanjem večkrat premešajte, da se vam ne naredi na vrhu smetana
– če nimate sreče s sočnimi limonami, jih prej za kakšno minuto namočite v vročo vodo ali pa jih preprosto povaljajte po pultu – dale bodo mnogo več soka kot sicer
– kozarec ne mrzlega cabernet sauvignona odlično paše zraven
Pa dober tek.
