alt
Fotografije

Švica

 

V avgustu sem bila nekaj dni v Švici. Še vedno je takšna, kot je bila v mojem otroškem spominu, ko sem tam preživela kar nekaj časa. Krasno lepa in skoraj sterilno čista dežela, polna jezer, gora, rek, cvetja, travnikov, krav, ki se pasejo vse od dobrih 2.400 metrov, pa vse do vrat mest. Tudi konjev je veliko in ladij, ki plujejo po jezerih, a so le-ta še vedno tako čista, da se ljudje kopajo praktično povsod vzdolž obale. In njihove gore in prelazi – res čudovito. A, tule bom prikazala nekaj reči, ki so mi res padle v oči in ki bi morale dati misliti marsikomu: 

alt

Zgodovino cenijo in jo ohranjajo na najvišjem nivoju in na vsakem koraku. 

alt

Sredi turističnega mesta Luzerna, kjer sem videla največ visoko cenovnih kabrio lepotcev ever. Očitno je kmet bolj cenjen, kot pri nas – no, resnici na ljubo – tale “malček” stane verjetno več, kot marsikateri kabrio lepotec. 

alt

alt

alt

Njihova nacionalna zavest je pregovorna in bi nam lahko bila za zgled. Ko jaz izobesim zastavo, me sosedje kar malo zabodeno gledajo – pa ne, nisem doma v Velenju. 

alt

alt

Njihove ceste so fenomenalne – pa naj bo na nadmorski višini 2.400m ali na vasi med travniki, da avtocest spoh ne omenjam. Letna vinjeta je 40 chf – malo več, kot 40 €. 

alt

“Rezervirano za ženske.” Garažna hiša v Rapperswillu. Je treba sploh kaj dodat? 

alt

“Vi ste en lep človek!”  Garažna hiša v Zürichu.  

alt

Pravijo, in lahko potrdim, da je res, da so pri njih posebej zaščitena “sorta” pešci in živali.  Tule so avti obstali, da je gospod lahko naredil pravi “fotošuting” – pri nas bi verjetno hupe že prvo sekundo pregorele. 

alt

Konji v mestu – pa kaj?! pa ogromno psov, na jezerih labodov, rac, ….  A, vendar vse čisto in kot iz škatlice.

alt

Ko se voziš po deželi, vsake toliko vidiš njivo polno cvetja – gladiole, sončnice,… in povabilo, da si jih lahko sam nabereš. Zraven je kakšen voz z nekaj že narezanimi, nekaj nožkov, papir za zavit in mali šparovček v katerega potem, ko si cvetje nabereš, vržeš denar. En kos stane 1chf.  Si predstavljate nekaj takega pri nas – najprej bi itak vsi samo gruntali, v čem je neki fora, nato bi prvo noč tam zaparkirali cvetličarji in nafilali svoje kombije do stropa in le kako minuto zatem, bi romunski, ukrajinski ali moldavski “turisti” ukradli voz z vedri in seveda s šparovčkom.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja