Pisanja

Prekleta hinaušna!

Kristus, kakšna gonja je proti pirotehniki.

Sem proti petardam, ampak ognjemeti pa so mi strašansko všeč. Še več, naravnost dišijo mi. Po celem svetu si bo silvestrske ognjemete ogledalo na desetine milijonov ljudi. Ogromno turistov potuje v točno določene kraje ravno zaradi neverjetnih ognjemetov. Res je, da veliko stanejo, a nenazadnje nekaj milijonov turistov pusti v teh mestih tudi ogromno denarja, saj so cene v tem času še posebej zasoljene. Zaslužijo turistične agencije, letalski prevozniki, hoteli, restavracije, zavarovalnice, trgovine, še dobrodelnost je v tem času na višku …

Te dni sem ugotovila, da so tisti, ki od “nas” želijo – kaj želijo, zahtevajo –  strpnost, neverjetno nestrpni. Le ena beseda, ki se ne ujema z njihovo miselnostjo in že te popljuvajo s takimi zmerljivkami, da mi je vzelo sapo – pa nisem ravno neka občutljiva punčka 😉 Res, neverjetno šokanten besednjak kletvic in konkretnih groženj uporabljajo nekatere razsvetljenke (tudi nekaj tipov se najde vmes) z narisanimi obrazi in v božične plaščke oblečenimi čivavami, z nalakiranimi krempeljci. Da kako je njihove otročičke strah. Lej, res mi ni vseeno za živali, pa vendar – pri veterinarju se dobi pomirjevala/uspavala in bo vaš ljubljenček pač prespal silvestrsko noč. Razen, če bi rade šle praznovat na ulice, pa otročička ne boste mogle vzet s sabo in ste jezne, ker boste morale tudi ve ostati doma? Sam vprašam. Če pa ima pes – ja, pes – res alergijo na »ta pomirjevala«, ga pa pač odpeljite nekam v naravo, na vrh kakega hriba – od tam je še posebej lep razgled. Ne, »ona« ga zapre v kopalnico, v bano. Hja, kaj ti naj rečem? Boš pa ja nekaj naredila za svojega »otročička«.

Mimogrede, svoje pse sem na pok navadila že od malega. Jasno, da se pes vznemiri, ampak praviloma te pogleda, priteče k tebi in če si ti umirjen in ne paničariš v stilu bogibogi, tudi on začuti, da ne gre za nekaj kar bi ga moralo skrbeti. Nenazadnje – poglejte lovske pse, policijske pse, vojaške pse …  Ognjemeti so na svetu že kakih 1.500 let in res še nisem slišala, da bi v tem času zaradi njih izumrla kaka živalska vrsta, ljudi pa je tudi čedalje več, sploh Kitajcev, ki so ga menda iznašli. Ja, sem malo sarkastična, ampak, da me neke frčafele (huh!) zmerjajo samo zato, ker so mi všeč ognjemeti, njihovim psom pa ne … mi je dvignilo pritisk kot že dolgo ne. Me prav zanima, kako opravičujejo svoje instagramovske letalske pohode v eksotične kraje. Pa ne, da njihovo letalo serje marjetice, silvestrski ognjemet pa nedopustno onesnaži zrak? Ker tisti goveji zrezek, ki ga slikajo preden ga pojedo za kosilo, zraven listka solate brez poliva, je pa plastičen, al kako? Ker »našemu« pa tak paše roza lak za nohte, pardon, kremepljce, da za pop****. Pa tista bleščeča jaknica iz Kitajske je bila taaaak poceni.

Me prav zanima kolikokrat ste stale s transparenti pred klavnicami? In nenazadnje – po svetu so boji, vojne … Kdaj ste se nazadnje tako zelo razpiz***** zaradi pokanja … pušk, bomb, granat, ki ga morajo vsakodnevno prenašat človeški otročički?!

Prekleta hinaušna!

 

3 komentarji

  • Vanja

    No, pa je bila danes na 24ur.com objavljena še razlaga strokovnjaka veterinarske stroke:” Barbič, direktor omenjene bolnice (vet. Brežice), vsem lastnikom živali svetuje, naj svoje ljubljenčke, ki se pokanja bojijo, na to pripravijo oziroma jim strah olajšajo s preparati, ki žival pomirijo. Sicer pa Barbič pravi, da nekatere živali ne potrebujejo nobene priprave. Taki so tudi lovski psi, ki so vajeni pokanja. Seveda pa obstajajo tudi živali, ki so imele slabo izkušnjo s pokanjem in so to ponotranjile ter jo projicirajo na pokanje petard. Pokanja pa se bojijo tudi nepravilno vzgojene živali, pojasnjuje Barbič, ki jih lastniki, ko poči, preveč ‘ujčkajo’, namesto da bi dogodku dali čim manjšo veljavo.”

  • Metka Meh Meh

    Spoštovani!
    Ob branju tegale vašega članka mi gre na bruhanje! Nesite si petarde in ognjemete domov v dnevno sobo. Ne samo živalim, tudi mnogim ljudem ognjemeti niso prav nič dobrodošli, kaj šele petarde!
    Metka

    • admin

      Pozdravljeni

      Kot sem zapisala in kot je moje mnenje potrdil tudi veterinarski strokovnjak v predhodnem komentarju. Mimogrede, tudi sama imam s psi precej izkušenj. Ampak eni ste pač najbolj pametni. Sem pravzaprav zelo empatično bitje, ampak tudi realno in če poenostavim, da boste razumeli – Po vašem velja, da če enemu ni všeč ognjemet, ga potem 10.000 ostalih ne sme videt! Zelo egoistično, mar ne.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja