Fotografije

Fotostorming DECEMBER

Pozdravljeni,

Tema tokratnega Fotostorminga je DECEMBER. Lara je bila prijazna in nam je namenila široko temo, tako da bomo enostavno našli motive, sicer pa …  nad raznovrstnostjo dogodkov letošnjega decembra se res ne gre pritoževati.
Za začetek moram reči, da me precej moti, da se ime meseca piše z malo začetnico. To je vendar ime enega od mesecev in to ime je edinstveno – zakaj torej z malo?  Včasih ga zanalašč pišem z veliko 😉
In ko smo že pri imenih – mimogrede – slovensko ime meseca decembra je gruden, ne bo odveč, če povem, da ime izhaja iz latinske besede »decem« ( deseti ). Nekaj časa je bil namreč deseti mesec v letu, potem pa so,  mislim, da z Gregorijanskim koledarjem zadevo predrugačili in v leto vrinili še januar in februar. Huh, še sreča, sicer bi ostala brez rojstnega dne 😉 Sicer pa moram reči, da me je malo na r*t vrglo, ko sem videla koliko koledarjev je (bilo) – a, zdaj bodo pa ravno Maji pametovali kdaj bo konec sveta, al’ kako?
Decembru vladata Jupiter in Saturn. Nikar se ne zmrdujte. Jupiter je bil najvišji rimski bog in je nadzoroval zakone in pravico, Saturn pa je bil bog žetve, a tudi zla. Pa to še ni vse. V decembru sta glavni zvezdi Strelec s svojo svobodoljubnostjo in družabnostjo ter Kozorog za katerega je značilna nepopustljivost in vztrajnost.
Ni torej čudno, da imamo na eni strani barikad ljudi, ki se zadnje čase precej radi družijo in na drugi strani strelce, ki nadzorujejo zakone in pravico. Pišuka! Se vse ujema ali  se ne ujema čisto nič?
Ampak v bistvu je december en tak fajn mesec, ko se trudimo pozabiti na skrbi. Je mesec, ko si namenjamo stiske dlani, objeme in poljube mnogo  bolj, kot ponavadi in res ne vem, zakaj smo s tem početjem tako mesečno omejeni, ko pa je to tako lepo početi. V nas se že nabira tista prijetna vznemirjenost pričakovanja, vonj po piškotih in cimetu, ko že malce pogledujemo po škatlah z božičnimi okraski in razmišljamo kaj letos kupiti za darila. Povem vam, nikar se preveč obremenjevati s tem. Moja hči je bila nekega Božiča izmed vseh daril najbolj vesela velike vrečke čipsa, ki smo jih ga zavili za štos, saj je nora na »nekaj sladkega«.

Naj bo december najlepši mesec v letu! Nenazadnje smo si v njem izbrali samostojno pot in bili takrat bolj enotni, kot kadarkoli. Vzemimo si čas, nazdravimo s kuhanim vinom, objemimo prijatelja čez rame in darujmo v nakupovalni voziček Karitasa vsaj kilogram moke in zavitek sladkih fig, da bodo imeli dobri možje lažje delo.

Vanja, 4.12.2012

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.