Fotografije

Fotostorming HRANA

Pozdravljeni,

glede na živahnost mailov med člani, bi rekla, da ni nobene potrebe po opisu tokratnje teme HRANA. Pa se Lara malce boji, da boste zašli in torej – naj bo.
Hrana. Najbrž 99% ljudi ob tej besedi pomisli na kruh. Ok, Kitajci najbrž pomislijo na riž in kakšen promil tistih s “polno ritjo” pomisli na balet.
Torej – slikali bomo hrano. Sem se že malce preizkusila na tem področju – pač rada kuham, pa če je to še tako težko verjeti. In povem vam, da je to prava umetnost. Se spomnite pogovora, ki je sledil Markovi delavnici na temo Tihožitje – to je nekaj podobnega, le da še bolj zakomplicirano, saj se ena stara vaza pač ne bo kaj veliko sekirala, če bo na mrzli mizi stala dva dni in čakala na našo inspiracijo, medtem, ko se bo Salzburger Nockerl(ček), sesedel že, ko ga boste malce bolj na trdo postavili na mizo.
Res veliko vlogo igra svetloba in izbira barv – če seveda želimo hrano prikazati kar najbolj vabljivo – in to je najbrž naš namen – razen, če nameravate fotko obesit na vrata hladilnika in z njo presenetiti “nočnega obiskovalca”.
So fotografi, ki slikajo hrano takšno, kot pač je – se pravi brez posebnih trikov s svetlobo, želejem ali sprejem za lesk, dimom za efekt “pravkar iz pečice”, vodno razpršilko za efekt “rosne laške flaške” … ampak, roko na srce, so te fotke, bolj-ko-ne, dolgočasne. In so tisti drugi, ki brstični ohrovt pofotkajo tako, da se nam začnejo cediti sline.
Hrana je lahko seveda še v surovem stanju, pravkar z vrta ali od mesarja, lahko je  kuhana, pečena, soparjena, blanširana, flambirana, poširana in še kakšna …irana. Lahko raste na vrtu, lahko se sprehaja na gozdni  jasi… ne, ne – pustimo tole za drugo temo! Torej, lahko je v posodi, loncu, v pečici, na roštilju ( joj, kako ga pogrešam ), najlepša pa je seveda lepo aranžirana na krožniku – čeprav ob fotkah fensi lokalov, ko je mičkan kupček nečesa položen na krožnik fi 40cm, vedno pomislim – pa ne me basat. Vi ste ziher iz Ljubljane 😉

Pridite k nam na kračo in zelje, pa krompir v oblicah in z ocvirki pri nas tudi ne škrtarimo! Bi pivo v rosnem kriglu ali morda deci terana v pecljatem kozarcu?

Pa da ne boste rekli, da sem zaho****, vas potem povabim še na vaško veselico po nekaj duševne hrane 😉 

Vanja, 28.11.2012

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.