Fotografije

Sigma 150-600 mm, f5-6.3, Sport

Sigma 150-600 mm, f5-6.3, Sport, na aparatu Canon 6D Mark II

Preizkusila sem ogromen in 2,86 kilograma težek objektiv  (verzija Contemporary tehta “samo” 1,93 kg, in je lažja tudi v ceni za cca 700€), in povem vam, da je to objektiv, ki ga nikakor ni kar tako malo za okrog nosit. Če nisi ravno reden obiskovalec fitnesa, je fotkanje obvezno s stativom ali vsaj monopodom, kar pomeni določeno omejitev pri gibanju na terenu. Obroč za zumiranje je zelo trdo vrtljiv, kar povzroča dodatno nestabilnost ob fotografiranju iz roke, kar je ob prej naštetem za moje ročice itak neizvedljivo. S svojim dosegom sicer konkretno olajša fotografiranje živali, a z zaslonko f5, ki še kako hitro pride na 6.3, zahteva zaradi milimetrov zelo hitre čase ali pa res zelo dobre svetlobne pogoje. No, seveda se da malo šlepat na OS in pa seveda kar konkreten ISO – govorim o vsaj štiri, če ne že petmestni številki. Jaz zelo dobrih svetlobnih pogojev nisem imela, saj se je jutranji zrnati megli zelo hitro pridružil še dež in že sem tekla proti avtu. Če so fotografije na aparatu delovale zelo obetavno, pa sem bila ob pogledu nanje na monitorju kar malce razočarana. Šla sem gledat tudi predstavitveni video Sigma promotorja, ki v posnetku hvali ostrino posnetkov, ampak jaz vidim precej neostre posnetke, sicer posnete res pri veliki hitrosti, ampak ob sončnem vremenu – no, presodite sami – glejte od 5:22 naprej ali pa od 7: 44  naprej (https://www.youtube.com/watch?v=bV0MXDsECAU).

Če sem se na začetku poigravala z mislijo, da ga kupim, me je moj s stavkom Koliko pa stane dron? ohladil do te mere, da sem ga zbrisala z Božičkovega lista. No, pa tudi v fitnes že nekaj časa ne hodim več.

Nekaj mojih posnetkov, povsem neobdelanih in z osnovno obdelavo auto contrast zaradi sivkastega štiha megle. Vsekakor k neostri sliki pripomore tudi pretvorba, ampak vseeno. Upam, da ga bom imela možnost preizkusiti še v lepem vremenu in me bo morda takrat (morda) navdušil.

 

320 mm, F6.3, 1/640, ISO 4000

300 mm, f8, 1/640, ISO 4000

220 mm, F13, 1/500, ISO 3200

270 mm, f6.3, 1/400, ISO 12.800, po avto korekturi kontrasta se je pojavila konkretna vinjeta, na objektivu ni bilo sončne zaslonke

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.