Fotografije

Pre***** vera

Že nekaj mesecev me muči ena prav posebna tema, ki jo je zopet vzpodbudilo branje o grozodejstvih v Izraelu, Palestini, Egiptu, Iraku … in forumsko prepiranje o tem ali je islamska vera slaba, ali Koran zapoveduje vsa ta grozodejstva, ki jih civilizirani svet ne more doumeti ali pa je (vsaka) vera le izgovor za fanatike, ki jih je vedno dovolj, da delajo zgago. No, tehle fanatikov je že nevarno veliko in to kar počnejo je naravnost, …. ma, nimam besed! 
A, naj začnem drugače. V cerkev grem le za Veliko noč. Na sploh jemljem cerkvene praznike kot običaje in ne kot nekaj zapovedanega in oh in sploh svetega. Verjamem v nekaj »nad nami«, nekaj nepojmljivo večjega in inteligentnejšega. No, še vedno mi je božični čas, najlepši čas v letu.
Ah, ja – Velikonočna sobota. Sedim z mojim, mamo in ta mlajšo hčerko v cerkvi, poslušamo besede in kar naenkrat mi zazvoni v glavi zvonec:«Kaj je rekel? Kaj hudiča je pravkar rekel!?!« Z mojim se spogledava in moj reče, da »je tole bilo pa malo čudno«. Če bi bila sama, bi odšla iz cerkve, na svoj slab dan, pa bi mu, v pričo vseh, povedala svoje. Sploh kdaj poslušate besede tistega tam na govornem podiju, pred oltarjem, ali, tako, kot večina, razmišljate o tem ali goveja juha lepo počasi brbota, ali bodo po kosilu zopet prišli sorodniki na nenapovedan obisk, ali bi šel k obhajilu, kdaj za vr*** sem sploh bil nazadnje pri spovedi, ali imam kakšen evro drobiža za ofer, o, soseda ima pa prav grd narastek, a res mora tako glasno peti, pa kaj imam to za nohtom, spet nekomu zvoni telefon, stric za mano so pa enga kratkega že pred mašo, pa, a res morjo že dojenčke nosit k maši, da kričijo že po 10 minutah, ne, teta, ne pade mi na pamet, da bi vam odstopila mesto, ker ga je na drugi strani več, kot dovolj …
O čem govorim? O »zgodbi«, ki govori o Velikonočnem jagnju! Tisto, ko Gospod naroča Izraelcem, naj zakoljejo jagnje, s krvjo namažejo podboje vrat in se pripravijo za odhod iz Egipta. In zakaj – ker bo, ob svojem morilskem pohodu skozi Egipt, tako vedel, kje bivajo Izraelci. 
»12 To noč pojdem skoz egiptovsko deželo in udarim vse prvorojence v egiptovski deželi, od človeka do živine, in opravim sodbo nad vsemi egiptovskimi bogovi. Jaz sem GOSPOD. 13 Tedaj bo za vas kri znamenje na hišah, v katerih bivate: ko zagledam kri, pojdem mimo vas; pri vas ne bo morilne šibe, ko udarim egiptovsko deželo.
14 Ta dan naj vam bo v spomin in praznujte ga kot GOSPODOV praznik; iz roda v rod ga praznujte kot večni zakon! 
29 Opolnoči je GOSPOD udaril vse prvorojence v egiptovski deželi, od faraonovega prvorojenca, ki je sedèl na prestolu, do prvorojenca jetnika, ki je bil v ječi, in vse prvence živine. 30 Faraon, vsi njegovi služabniki in vsi Egipčani so ponoči vstali. Nastalo je veliko vpitje po Egiptu, kajti ni bilo hiše, v kateri ne bi imeli mrliča (Sveto pismo, 2MZ12).«
 
 
Po domače in skrajšano:Župnik nam je, malodane veselo, razlagal, kako je Gospod(?!) pobil vse prvorojence! Zakaj že? Je sploh važno?
 
Aaaaameeeeeen.
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.