7000 km

7000 km z avtobusom 1. del

7000 km z avtobusom!?

Nekaj je gotovo, sem si rekel po tej prestani poti, z avtobusom se jaz ne bom nikoli več vozil. Pa ni čisto tako, le razdalje so bistveno, bistveno krajše, pa še to mogoče 1x na leto.

No, kakorkoli že, tistega leta sva z Ano stanovala v Caravan Parku v mestecu Tully – Queensland, Avstralija. Mestece ima mogoče 1000 prebivalcev in je center industrije banan v tem delu sveta. Okoli pa je tudi ogromno plantaž sladkornega trsa, v manjših količinah pa pridelujejo tudi ananas, mango in melone. Delo je vsakemu zagotovljeno, saj je sezona banan vse leto kot se za tropsko deželo spodobi. Na eni izmed velikih farm banan sva tudi delala. Delo je težko, vendar zelo dobro plačano. Ampak to je že druga zgodba, ki morebiti pride kdaj drugič na vrsto.

Skratka, tu sva spoznala mlad par. Kerri iz Melbourna in Keith, ki je prišel iz Santa Monice (ZDA) sta delala na isti farmi. Imela sta se namen poročiti, kar sta kasneje tudi izvedla, po enem letu pa šla vsak svojo pot. Postali smo odlični prijatelji tako, da smo ob vikendih tudi skupaj odhajali na 15 minut oddaljeno plažo Mission Beach, pa tudi na izlete v notranjost te ogromne dežele. Po 3 mesecih sta odšla v Melbn (tako Melburnu pravijo domačini ) ob zagotovilu, da jih še to leto obiščeva. In tako sva se odločila, da proti koncu leta, ko je tudi na jugu že zelo vroče, odideva za 14 dni v Victorijo.

V redu, si rečeva. Kako bova pa šla? Z avtom ne, ker bova pokurila za pot dolgo 3500 km najprej najmanj 4 dni v eno smer, da ne govorim o bencinu, hrani in prenočiščih. Potem pa še najmanj 4 dni nazaj, se pravi bova tam le slab teden. A greva z letalom? Tu bova največ prihranila na času, videla pa bore malo. Polet bi stal 610 A$ za oba, vendar bi se morala vrniti v roku tedna dni, sicer se karta podraži. V to ceno je vštetih tudi 3 dni hotelskih storitev, ki pa jih nisva potrebovala, saj sva šla k prijateljem na obisk. Torej preostane vlak ali avtobus. Z vlakom tudi izgubiva  skoraj 4 dni, pa še dražji je kot avtobus. V redu, pa greva z avtobusom! Povratna karta je takrat stala 248 A$ za oba, kar se nama je zdelo zelo poceni. No, saj je tudi bilo, ampak, če ne veš kaj pomeni 3500 km na eno stran, po potovanju veš, da bi bilo letalo čudovita zadeva.

In greva na agencijo plačat in rezervirat sedeža.  Rad sedim spredaj, zato sem prosil v agenciji za tako uslugo. Ni problema, je rekla prijazna deklina v potovalni agenciji Greyhounda. Določita še datum odhoda in to je to. Prav, greva v soboto, ko je manj prometa na cesti. Kot da bi imelo to kaj veze na tako dolgi relaciji?

Šefu poveva, da greva v Victorijo za 14 dni. Pravi:« V redu, kako pa gresta? A z letalom?«

»Ne, z avtobusom!«

Pravi:«Po moje bi bilo boljše z letalom.«

Začele so se priprave: kako tipično za Slovenca – spekla sva kaj drugega kot piščanca, pa zraven mora biti paradajz, pa čebula, pa kak kuhan jajc je tudi v redu. Zraven pa še voda in 6 pack piva. Za prvi dan mora biti dovolj, potem bova pa že kako. Saj bomo pa menda ja kje stali za okrepčitev, ne.

Sobota je tu. Vzameva potovalni kovček in torbo s hrano, dokumenti in potrebščinami za osebno higieno. Ob pol 8h zjutraj mora biti avtobus tu – in je bil, točno ob napovedani uri. Stal je 15 minut, da so ljudje popili čaj al kar pač že, midva pa sva se vkrcala. Začela se je odisejada…

Vilc

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.