Fotografije

Če Mojca napiše diplomsko Janezu

Poslušam prispevek oddaje Epilog na temo diplomskih in magistrskih nalog. Govorita tudi ženska in moški, ki da sta napisala skupaj že skoraj 300 nalog. Novinarka vpraša žensko (skrito v temi) ali je kdaj razmišljala o tem, da to kar počne ni prav … pa potem teče beseda o tem, da bi to naj bilo prepovedano, kaznivo … ampak – zakaj?

Tisti, ki napiše magistrsko nalogo je avtor dela, ki ga je sam napisal in mu zato po zakonu pripadajo avtorske pravice. Tudi če svoje delo prodaš npr. založbi in ta objavi tvoje delo, mora pod to delo še vedno podpisati tebe. In, mimogrede, avtorske pravice ugasnejo šele 75 let po avtorjevi smrti. Problem je torej v tistem, ki se podpiše pod "to nalogo".  Če torej Mojca napiše nalogo pod katero se kot avtor podpiše Janez, krši zakon Janez ne pa Mojca. Res ne vem zakaj potencirajo napačno stran. Če mene vprašate, Mojca bi morala imeti s.p. in oddvajat davke, pa bi bilo vse tako, kot mora biti. Nanazdnje pa ima vsaka taka naloga tudi najpomembnejši – empirični del – ponavadi je to raziskava s pomočjo ankete – anketo in kompletno analizo (preračune, grafe, tabele, primerjalne izračune, interpretacijo) ti tudi naredi firma in to študentu zakasira ali pa ne – odvisno od izvajalca. A, to je pa potem ok? 

Konec koncev pa, nalogo je potebno zagovarjati pred komisijo, poleg tega pa je prej potrebno narediti 10-20 izpitov.

Še doboro, da hodim na faks kjer ti čisto vsak prispevčič, kaj šele naloge, sproti preverijo v sistemu za preverjanje plagierizma. Citirati moraš celo sam sebe! Sicer pa so tudi to pozabili povedati v prispevku, namreč če ti kdo napiše nalogo je ta naloga še vedno izvirno avtorsko delo, plagiat, na kar se je med oddajo namigovalo, pa je prepis naloge (misli, teze …) od nekoga drugega in to samo če ne navedeš vira. 

Strinjam se z gostom, dr. Marušičom, da diplomske naloge na prvi stopnji niso potrebne, bi pa bil potreben nek zaključni izpit, naloga, ki bi jo moral napisati, izdelati študent osebno, tam, na faksu. Pa da vas vidim. Sicer pa izpeljite dualni sistem, kot bi ga morali že veliko let nazaj, ne pa da ste zj***** izobraževalni sistem in ustvarili malo morje nezaposlenih in nezaposljivih ljudi. Najprej ste jim plačali kompletno izobraževanje, sedaj pa jim plačujete še čakanje na zavodu za zaposlovanje. Res brihtno in z vizijo, ni kaj. Slabša verzija je le še beg možganov v tujino. Človek, ki si ga šolal 9+4+3+2 leti, če absolventskega časa sploh ne štejem, gre v tujino in odnese s sabo svoje znanje ter tam pusti svoj plačo in plačuje davke. Morda bi v tem primeru bilo za razmisliti, da vsaj za terciarni del šolanja povrne stroške državi. Bogokletno glede na to, da bova kmalu imela na faksu tri študentke? Morda, bo kdo rekel, ampak je pa pošteno.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.